Kompas magneter

magnetisk kompas er det ældste instrument til navigation og har i århundreder været et vigtigt redskab for navigatører på havet. Kompasset giver mulighed for skibe til at styre en valgte kursus. Ved at tage lejer vi...

Produktdetaljer

Magnetisk kompas er det ældste instrument til navigation og har i århundreder været et vigtigt redskab for navigatører på havet. Kompasset giver mulighed for skibe til at styre en valgte kursus. Ved at tage lejer af synlige objekter med et kompas, er navigator ligeledes købedygtig lave en skibets position på et diagram.

Hvordan virker et magnetisk kompas?

Et magnetisk kompas virker fordi jorden er som en kæmpe magnet, omgivet af en enorm magnetfelt. Jorden har to magnetiske poler, der ligger i nærheden af nord og syd poler. Magnetfelt af jorden forårsager en magnetiseret nåle af jern og stål til at svinge ind i en nord-syd position, hvis det er hængt fra en anden tråd, eller hvis det er fast gennem et strå eller et stykke træ svævende i en skål med vand.


Hvor nøjagtig er magnetisk kompas?

Siden 1400-tallet, bemærket søfolk, at nålen af et magnetisk kompas ikke peger præcist til jordens sand nord. Columbus, var for eksempel klar over dette på sine rejser over Atlanten i 1490s. I stedet, nålen danner en vinkel med sande nord, og denne vinkel varierer fra sted til sted på jordens overflade. Det betyder, at der er forskellige magnetisk variation for forskellige steder på jorden. Disse variationer blev undersøgt på en berømt århundrede voyage af den store videnskabsmand og astronom Edmond Halley. Man troede på dette tidspunkt at længdegrad for et skib kunne findes af kompas variationen, men det viste sig for at være usandt.


Hvordan var problemet med magnetisk variation løst?

Variationer fortvivl ikke navigatører nu på grund af indførelsen af de gyroscopic kompas. Det blev opfundet i 1908. Det bruger en roterende gyroskop, der holder kompasset peger ikke til den magnetiske nordpol, men jordens sande nord. Et hurtigt spinning gyroskop er kernen i gyrokompas. Når gyro er indstillet, spinning, er det stadig peger i samme retning, uanset skibets hivning bevægelse.

I dag, kan et skib overalt i verden kontrollere dens nøjagtige position ved hjælp af et signal fra en satellit i kredsløb. Men alle navigatører har stadig et kompas om bord samt. Tracy Edwards, der var kaptajn yacht Maiden i 1989-90 Whitbread Round the World Yacht Race, brugt Navsat (satellitbaseret navigation) og fandt det havde så mange tekniske problemer at hun ofte brugt et magnetisk kompas i stedet.Undersøgelse